Светски дан здраве хране

Шеснаестог октобра хиљаду деветсто четрдесет пете године је основана Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO). Агенција је основана са циљем да подржи, обједини и појача тадашње напоре свих земаља да што брже, и ефикасније превазиђу кризу изазвану разорним последицама рата.

Од 1981. године 16. октобар се обележава као Дан здраве хране у преко 150 земаља.

Ученици одељења у Каонику су обележили Дан здраве хране тако што су на својим штандовима изложили производе здраве хране. Жири који су чинили по један родитељ, ученик и наставник је имао тежак задатак да изабере најбољи штанд.

Представнице Дома здравља из Крушевца, патронажна сестра Ана Чапаковић и нутрициониста Биљана Живковић , су 26.10.2023. у одељењу у Каонику поводом обележавања октобра – месеца правилне исхране,одржале предавање о важности здраве хране за развој деце,њихово формирање, али и један вид превенције различитих обољења. Предавање су слушали ученици од 1.-4. разреда, као и ученици предшколског узраста. Са њима је обављен разговор о њиховом радном дану: Када устају?Колико времена проводе у природи,а колико играјући компјутерске игрице?Да ли се баве неким спортом?Шта је још важно за здравље?
Уследио је разговор о намирницама које ученици најчешће једу. Показана им је пирамида исхране, а затим је уследила анализа пирамиде и уочавање намирница које се налазе на сваком спрату.

Поред уживања и дружењу и здравим намирницама, ученици су постали богатији за знање о значају здраве и правилне исхране. Правилна исхрана и здрава храна су једини фактор здравља који је потпуно под нашом контролом.

Scroll to Top